At vælge det rette foder til din kat

God ernæring er ligeså vigtigt for din kats helbred, som det er for dit eget. Men kattes ernæringsmæssige behov er meget anderledes end vores. Mens en kost til mennesker bør være rig på fibre og med lavt fedtindhold, har katte behov for en kost, der er rig på fedt – for at opnå energi og en tyk, luksuriøs pels – og færre fibre for god tarmsundhed.

Selvom du måske foretrækker en vegetarisk kost, trives katte som regel ikke med kødløse måltider. Huskatte er kødædere, ligesom deres store katteslægtninge, og har brug for animalsk protein og animalsk fedt for at opnå en sund fordøjelse. Katte har også brug for kulhydrater for energi.

LIVSSTADIE OG LIVSSTIL

Med en masse af forskelligt foder på markedet, hvordan vælger du så det rette til din kat?

Start med at bestemme kattens livsstadie og livsstil. Killinger, diegivende katte og seniorer er eksempler på livsstadier. Og hvert livsstadie har forskellige ernæringsmæssige behov. Alt kattefoder bør oplyse, hvilket livsstadie det anbefales til.

Det ernæringsmæssige behov varierer også med livsstil. En kat, hvis primære aktivitet er at vogte sofaen, har ikke brug for ligeså meget energi som en, der færdes aktivt i nabolaget.

Endelig er det vigtigt at tage højde for eventuelle medicinske tilstande hos din kat, såsom fødevareallergier, der kan kræve en særlig diæt, som er anbefalet af din dyrlæge.

TØRFODER ELLER VÅDFODER?

Når du har fastlagt din kats behov ud fra livsstadie og livsstil, skal du beslutte, om du vil fodre med tørfoder eller vådfoder. De fleste katte trives med kun at spise tørfoder. Tørfoder fremmer mundhygiejne og giver sunde tænder og tandkød, da det virker slibende. Nogle katte, særligt de kræsne, er glade for vådfoder på grund af dets bløde og våde konsekvens.

Det er vigtigt at huske, at mens tørfoder kan efterlades i en skål hele dagen, bør vådfoder smides ud, hvis det ikke er spist efter 30 minutter. Derfor er tørfoder som regel det bedste valg for travle katteejere, som normalt ikke er hjemme i løbet af dagen.

Når du kender dit kæledyrs ernæringsmæssige behov og præferencer, er du klar til at tage på indkøb.

SAMMENLIGNING AF ETIKETTER

Ingredienser er oplistet i nedadgående rækkefølge med hensyn til vægt. Da katte har brug for kød, er det bedst at vælge et foder, hvor første ingrediens er en animalsk baseret proteinkilde såsom kylling, lam, fiskemel eller æg. Disse ingredienser indeholder alle essentielle aminosyrer, som taurin, der ikke findes i vegetabilsk baserede proteinkilder såsom sojabønnemel eller majsmel.

Videnskabelige studier viser, at en kombination af kulhydrater i kosten, såsom majsmel eller byg og durra, giver optimal fordøjelse af kulhydrater og hjælper med at opretholde energiniveauet.

Studier viser også, at roetrævler – det materiale, der er tilbage, efter sukker er udtrukket af sukkerroer – er en fremragende fiberkilde og fremmer en sund fordøjelseskanal.

For at opnå en blød, strålende pels og sund hud har dit kæledyr brug for en afbalanceret mængde omega 6- og 3-fedtsyrer i kosten. Gode fedtkilder inkluderer kyllingefedt og fiskemel.

KVALITET

Etiketter på kattefoder giver begænset information om foderets ernæringsmæssige værdi, fordi det ikke er lovligt for producenten at beskrive kvaliteten af ingredienserne på pakken.

En velrenommeret producent af dyrefoder vil kunne forklare dig, hvilke specifikke metoder, der anvendes, til at evaluere og sikre kvaliteten af de ingredienser, der bruges i deres produkter.