Førstegangshundeejer | Eukanuba

Ny hvalp

Tillykke med at du er blevet den stolte ejer af en ny hvalp! At byde en ny hvalp velkommen i dit hjem er en vidunderlig oplevelse. Det særlige, tætte bånd, som du knytter med din hvalp nu, vil vare hele livet.

Du vil selvfølgelig træne din hvalp i korrekt adfærd, men før alt dette, er det vigtigt for hvalpen at føle sig elsket, tryg og sikker i dens nye hjem og med de mennesker, som kommer til at udgøre dens nye familie.

Lad os starte med et par gode råd, der kan hjælpe din hvalp med at falde til i hjemmet:

 • Tag din nye hvalp med hjem, når der er stille og du ikke har gæster. Vælg også et tidspunkt, hvor din rutine er normal. I hvalpens første uge i dit hjem begynder du at lære den, hvem dens familie er og at den kan stole på dig.
 • Giv din hvalp en hundeseng og noget plads, der kun er til den. Dette vil hjælpe den med at føle sig tryg og den vil gradvist begynde at udforske resten af dens nye omgivelser.
 • Overvåg din nye hvalp hele tiden og leg med den flere gange om dagen. Det vil hjælpe med at etablere dig selv som leder af flokken.
 • Luft din hvalp hvert femte time og lige efter spisning, søvn og leg (hold øje med signaler som snusen og cirkulering). Straf aldrig din nye hvalp for eventuelle ulykker; ros den i stedet, når den går hen til dens udpegede sted i haven for at besørge.

Socialiser din hvalp

Ligesom menneskebørn er hvalpe ikke født med de sociale evner, som skal bruges for at kunne leve sammen med deres familie, uanset om det er en hundefamilie eller en menneskefamilie. Derfor skal du sørge for, at din hvalp ikke blot er lydig, men også er venlig overfor alle mennesker og dyr. Her er nogle forslag til at hjælpe dig i gang.

Mød nye mennesker

Verden er fuld af forskellige individer, så det er vigtigt, at din hvalp kan relatere til andre. Du kan belønne din hundeven med godbidder, når den udviser en ønsket adfærd.

 • Start med at introducere din hvalp til rolige venner i dit hjem i korte perioder af gangen. Når gæster hilser på din hvalp, skal du bede dem om at knæle ned og give din hvalp lov til at nærme sig dem i dens eget tempo. Dette vil give din hvalp en følelse af kontrol.
 • Når din hvalp mestrer "hjemmebesøg", så prøv at tage den med i parken eller på en løbetur. Lad den beslutte, hvem den vil møde og i hvor lang tid. Du må aldrig tvinge din hvalp ind i en situation, hvor den er bange (du skal selvfølgelig sikre dig, at den person, hvalpen nærmer sig, ønsker at blive hilst på; nogle mennesker er bange for hunde — også hvalpe).
 • Introducer din hvalp til mennesker af forskellig hudfarve, etnisk baggrund, udseende (med/uden skæg eller briller), alder og erhverv, da nogle hunde kan udvikle en aversion mod mennesker, der ikke ligner dig og dermed ser "usædvanlige" ud for dem (postbuddet vil takke dig senere).

Mød børn

Det bør slet ikke være et problem at opfordre dine børn til at lege med din nye hvalp. Du bør dog alligevel overvåge hvalpens første interaktion med dine børn. Selv hvis du ikke har børn i din familie, er det vigtigt at socialisere din hvalp med dem. Hvis hunde ikke interagerer med børn tidligt i livet, vil de ofte udvikle aggressiv adfærd overfor dem senere. Små børn, som løber rundt og laver høje lyde, kan udløse jagtinstinkter hos hunde, som ikke er vant til dem.

 • Børn skal lære, at hvalpen ikke er legetøj eller en dukke, og at den ikke må forstyrres, når den hviler eller sover.
 • Intet voldsomt drilleri eller leg. Haletrækning og drilleri kan føre til dårlige vaner som at springe op eller endda bide.
 • Vær blid. Fortæl børn, at de aldrig må råbe af hvalpen, selv hvis den gør noget forkert. Forklar at hunde kan blive forskrækkede over høje lyde.

At enes med andre hunde

Selv hvalpe, der næsten betragter sig selv som mennesker, skal lære at begå sig i hundesamfundet. Du vil som minimum komme forbi en anden hund på de daglige gåture. Tillad venligt snusen og lidt leg, men træk dig tilbage, hvis din hvalp virker til, at den føler sig truet.

At enes med andre kæledyr

Din nye hvalp og din siameserkat bliver måske aldrig de bedste venner, men du kan i det mindste opfordre dem til at tolerere hinanden. Start med at holde den nyankomne i en transportkasse og give det kæledyr, der allerede bor hos dig, mulighed for at "besøge" den på sikker vis gennem tremmerne. Forlæng gradvist besøgenes varighed, før du giver de to mulighed for at mødes ansigt til ansigt.

Overvåg disse møder, indtil du føler dig sikker på, at alt vil gå godt. Bemærk venligst, at uanset hvor godt opdraget og socialiseret din hvalp er, vil den sandsynligvis stadig prøve at jagte andre dyr, da den ønsker at lege. Du kan stille og roligt lade din hvalp snuse til mindre kæledyr såsom hamstere, kaniner eller marsvin, mens de stadig er i deres bure, så de hele tiden føler sig sikre.

Håndter nye oplevelser

Alt der laver høje lyde, som støvsugeren, bilen eller vaskemaskinen, kan være skræmmende for din lille hvalp. For at undgå at skræmme den, kan du introducere din hvalp gradvist til nye oplevelser.

Lad den undersøge genstandene, mens de er stille, på egen hånd. Sæt derefter hvalpen på sikker afstand, før du tænder genstanden et kort øjeblik, så den kan høre den lyd, den laver. Når genstanden er slukket, skal du stille dig ved den og kalde på din hvalp. Beløn den. Gentag denne lektion og forlæng gradvist den tid lyden høres. Til sidst kalder du på hvalpen, mens lyden stadig er i gang. Den vil efterhånden finde ud af, at larmende husholdningsapparater ikke er et stort problem.

Meld dig til et hvalpetræningshold for at få hjælp til yderligere træning og for at få støtte og råd.

Afhjælp din hvalps separationsangst

De fleste hvalpe lærer at favne deres nye liv kort efter, at de er kommet ind i familien. For nogle hvalpe kan det dog være en bekymrende oplevelse, at være adskilt fra dig. Her er nogle ting, du kan prøve for at hjælpe den:

 • Vær empatisk. Hvalpe, der lider af separationsangst, opfører sig ikke dårligt eller trodsigt. Undlad at straffe eller isolere den.
 • Giv din hvalp et trygt sted. Transportkasser eller hundebure er gode til at give din hvalp et sted i dit hjem, hvor den har det godt og føler sig tryg.
 • Sørg for, at din hvalp har fået rigeligt motion. Hvis den er træt, vil den sandsynligvis sove og ikke bekymre sig om, hvor du er.
 • Omdiriger dens adfærd. Gem en godbid, som din hvalp kan finde, før du forlader den, eller giv den et legetøj, før du tager afsted (dette skal også gøres på andre tidspunkter for at undgå, at godbidden eller legetøjet bliver et hint om, at du går).
 • Undlad at gøre et stort nummer ud af, at du tager afsted og kommer hjem. Prøv at ignorere den i 10-15 minutter, før du tager afsted. Hvis din stemme og kropssprog siger "dette er ikke noget særligt", vil den begynde at tro på det.
 • Lær den at tolerere, at du kommer og går. Giv den en godbid, og forlad så huset i et minut eller to. Den vil begynde at forbinde det, at du går, og god opførsel med modtagelsen af en belønning. Forlæng gradvist den periode du er væk, indtil den bedre kan håndtere det.