Hvalpens første dyrlægebesøg | Eukanuba

Din hvalps første dyrlægebesøg

Et besøg hos dyrlægen bør ikke være stressende for dig eller dit kæledyr. Her er hvad du kan forvente af din hvalps første besøg, og hvad du kan gøre for at I får en positiv oplevelse.

Lær din dyrlæge at kende

Nogle hvalpe vil have været hos dyrlægen med deres opdrætter for at få de første vaccinationer, men det vil alligevel være godt at lave den første aftale et par dage efter, du har fået hvalpen hjem for at sikre, at starten på din hunds forhold til din dyrlæge bliver så positiv som muligt.

Efter det første besøg bør din hund se dyrlægen mindst en gang om året, for at sikre at din hvalp har et positivt forhold til dyrlægen og er vant til at blive undersøgt. Det vil spare dig for mange bekymringer. Det er også en god idé, at gøre den vant til at blive undersøgt af dig derhjemme. Undersøg dens ører og øjne, og børst jævnligt dens tænder.

Din dyrlæge vil udføre en fuld klinisk undersøgelse, hvilket vil bestå af en oral undersøgelse (mund og tænder) og en undersøgelse af ører og øjne, for at sikre at din hund er sund og rask. Tag nogle sunde godbidder med for at gøre hele oplevelsen bedre for din hund, og ros den roligt under undersøgelsen og efter. Undgå at give den for meget opmærksomhed, hvis den reagerer eller protesterer, når den er hos dyrlægen. Beløn den blot, når den har været god.

Gode tips til en ubesværet dyrlægeoplevelse

  • Prøv at få en tid tidligt om morgenen, da der her er færre mennesker og kæledyr på klinikken. Hvis din hund ikke tidligere er blevet vaccineret, er det også bedst at undgå kontakt med andre dyr, da den er mere modtagelig for infektioner.
  • Sørg for at medbringe eventuelle vaccinationspas eller papirer fra opdrætteren eller hvalpens tidligere hjem, så din dyrlæge kan planlægge alle nødvendige behandlinger for din hvalp og rådgive dig bedst om, hvordan du sikrer, at din hvalp er klar til verden udenfor.

Din hvalps vaccinationer

Som regel starter man med at give vaccinationer, når hvalpen er cirka 6-8 uger. Det er meget vigtigt at holde sig til dette program, for at sikre, at din hvalp er fuldt beskyttet mod infektionssygdomme. De almindelige sygdomme din hund vil være beskyttet imod er hepatitis, parvovirus, hundesyge, leptospirose, rabies og lyme-sygdom. Hvis du rejser til udlandet med din hvalp, skal du medbringe din hunds vaccinationspas og sikre, at den er i overensstemmelse med reglerne i det land, du besøger.

Mikrochip

Din dyrlæge vil formentlig anbefale, at din hvalp får en mikrochip, selvom dette allerede kan være gjort af din opdrætter. Dette gøres via et mindre indgreb, hvor en chip, der indeholder dine oplysninger, indsættes i nakken på din hvalp, så enhver dyrlæge kan identificere den, hvis den bliver væk eller kommer ud for en ulykke.

Sterilisering eller kastrering

Du skal også overveje, om du vil have dit kæledyr kastreret eller steriliseret. Der er mange fordele og ulemper ved kastrering. For eksempel kan kastrerede hunde opføre sig pænere og have mindre sandsynlighed for at duftmarkere, men det kan også gøre dem mere udsatte for tage på i vægt. Din dyrlæge kan informere dig om de forskellige muligheder.

Husk at stille din dyrlæge alle de spørgsmål, du har. Det er vigtigt, at du føler dig godt forberedt til at tage dig af din hvalp i de kommende uger og måneder.