Killinger og ældre kæledyr

Selv hvis din ældre hund eller kat har levet fredeligt sammen med andre dyr i huset, er der ingen garanti for, at en ny killing vil blive budt velkommen med glæde, eller tolerance!

Nogle godmodige ældre dyr vil straks acceptere ethvert kæledyr, der kommer ind i hjemmet. Som regel vil selv den roligste hund eller kat dog blive skeptisk over ankomsten af en ny killing.

Når du tager en ny killing ind i dit hjem, vil din ældre hund eller kat få brug for masser af ekstra opmærksomhed. De skal vide, at du stadig elsker dem, og at den nyankomne ikke er en trussel for deres rolle i husstanden.

Din nye killing

Når du første gange bringer din nye killing hjem, er det vigtigt at isolere den. Vælg et værelse i neutralt territorium (ikke der, hvor dit ældre kæledyr kan lide at sove). Dette vil give dig tid til at berolige det ældre dyr, og vil også beskytte det unge mod mulige aggression.

Et sted til killingen

Udstyr killingens værelse med en seng, kradsebræt, kattebakke, mad- og vandskåle og legetøj. sæt killingen i værelset og lad den udforske lidt, mens du stadig er hos den. Lad den derefter være alene i en kort periode, så den kan blive tryg i sine nye omgivelser.

Først kan det være, at killingen gemmer sig. Prøv at lokke den ud for at berolige den. Undlad dog at gå for hurtigt frem. Den vil gradvist blive mindre bange for dig.

Første introduktioner

Dyr lærer hinanden at kende via lugt. Dit ældre kæledyr vil bruge lang tid på at snuse til bunden af døren til killingens værelse. Killingen vil gøre det samme på den anden side.

Efter en dag eller to bør du kunne vurdere dit ældre kæledyrs reaktion på killingen. En hund, der er spændt på at møde killingen, vil kradse på døren og logre med halen, mens en kat vil spinde og generelt opføres sig nysgerrigt eller venligt. Men hvis din hund knurrer eller gør af døren og din kat hvæser og virker oprørt, er det bedst at vente et par dage mere, før du forsøger med mere kontakt.

Gå langsomt frem

Når dit ældre kæledyr virker klar, så introducerer du kæledyrene, ved at åbne døren nok til at de kan se og lugte hinanden. Sørg for at stå i nærheden og overvåge. Afhængigt af deres reaktioner kan du gradvist åbne døren mere i korte perioder, indtil de bliver vant til at se hinanden uden at blive oprørte. Denne procedure kan tage adskillige dage, men den er som regel succesfuld.

Første gang de to kæledyr mødes ansigt til ansigt bør være kortvarig og, forhåbentlig, rolig. Hvis det ældre kæledyr er en hund, vil passende tilbageholdelse, såsom en snor, forhindre den i at jagte og skræmme killingen.

Undlad at tvinge det igennem. Lad dyrene gå så tæt på, eller blive så langt væk, som de selv ønsker. Gentag korte introduktioner så ofte, det er nødvendigt, indtil dyrene kan være trygt i samme rum, under overvågning. Forvent ikke øjeblikkeligt venskab – det tager tid.

Plads til alle

Dit ældre kæledyr har brug for at blive forsikret om, at den nyankomne ikke vil overtage dets territorie. Hvis dit ældre kæledyr har et yndlingssted at sove, så lad ikke killingen sove der. Giv killingen sit eget legetøj.

Dyr er ofte besidderiske omkring deres mad og madskåle. Da killingen bør have sit eget killingefoder, vil det være ideelt, at killingens madskåle står i et andet rum eller område så længe som muligt.

Overvåg måltiderne, for at undgå at et af dyrene skubber det andet væk fra sin skål. Da killingefoder er bedst for killingen i de første 12 måneder, kan det være en god idé at fortsætte med at fodre killingen i et lukket rum i et stykke tid.

Selvom et foder af god kvalitet, der er skræddersyet til hvert livsstadie, vil give komplet og afbalanceret ernæring til begge dyr, har din voksne kat ikke brug for de ekstra kalorier, der findes i killingefoderet, hvis den har tendens til overvægt. Omvendt, hvis din kat allerede spiser en diæt, der er beregnet til vægttab eller vægtkontrol, vil killingen ikke få alle de ekstra næringsstoffer, den har brug for til at vokse, hvis de deler madskåle.

Det er bedst at fodre dyrene med det foder, der er beregnet til deres specifikke livsstadie.

Kattebakker

To eller flere katte i husstanden deler ofte en kattebakke, men mange voksne katte bryder sig ikke om at dele med en killing. I hvert fald ikke før, den er bedre tilpasset.

At tilbyde to kattebakker kan hjælpe med at undgå, at din voksne kat begynder at besørge upassende steder som en form for oprør.

Venner, venlige fjender eller uvenner?

Det kan tage et år eller mere, før din ældre kat og killingen bliver helt tilpas med hinanden. De bliver måske aldrig venner, men de lærer at tolerere hinanden.

Selv hvis de ikke kommer tættere på hinanden, sætter de fleste kæledyr pris på en anden varm krop i huset, når ejeren ikke er hjemme. Men de fleste kæledyr finder med tiden frem til et fungerende forhold, selvom de ikke er de bedste venner!

Før du tager en killing med hjem

  • Få killingen undersøgt af din dyrlæge, for at sikre at den er sund og fri for parasitter.
  • Sørg for, at alle dine kæledyrs vaccinationer er opdaterede.
  • Aggressioner formindskes, hvis begge dyr er steriliseret eller kastreret (killingen i en passende alder).

Efter du har taget killingen med hjem

  • Isoler killingen, når du har fået den hjem.
  • Introducer den voksne kat og killingen gradvist.
  • Beskyt den ældre kats "territorie" og rettigheder.
  • Giv dyrene separate madskåle, vandskåle, legetøj og kattebakker.